Baby's dragen - mijn deskundige mening als ergotherapeut

Ik ben Melanie, een gespecialiseerde ergotherapeut voor kindergeneeskunde en ik houd me al heel lang bezig met de ontwikkeling van kinderen, 11 jaar om precies te zijn. In mijn gastpost van vandaag mag ik schrijven over het perspectief van het dragen van ergotherapie. Mijn doel is om jou te overtuigen van Kokadi en dat, met professionaliteit vanuit ergotherapie😊

Waarom is het belangrijk om een baby dicht bij je lichaam te dragen?

Een vrouw is zwanger en verwacht gelukkig haar baby. Idealiter draagt deze vrouw haar baby tien maanden vol verwachting onder haar hart. De baby hoort de hartslag en de stem. Als deze vrouw eenmaal moeder is geworden, is het een van de belangrijkste taken om de baby geborgenheid te geven. De verbinding en geborgenheid die de baby kent vanuit de buik moet daarom blijven zodat hij het zogenaamde basisvertrouwen kan ontwikkelen.

Het dragen van Kokadi met een grote diversiteit aan draagstijlen kan hierbij een grote rol spelen. De baby heeft de nabijheid van zijn referentiepersonen nodig om zich volledig veilig te voelen. De Moro-reflex, een reactie in de vroege kindertijd, dient om het kind te beschermen en te verzekeren dat het overleeft. Bij gevaar kan de baby via de Moro-reflex naar zijn moeder 'klauwen'. Dit wordt veroorzaakt door externe prikkels zoals een plotselinge verandering in de positie van het lichaam/hoofd, plotselinge harde geluiden of bijvoorbeeld fel licht. In de eerste fase van de Moro-reactie opent de baby zijn armen en benen naar buiten. In de tweede fase buigen armen en benen weer en treedt de klemreflex op! Nu komt de grijpreflex op de handen en voeten in het spel. De palmaire reflex (grijpreflex op de handen) en de voetzoolreflex (grijpreflex op de voeten) zorgen ervoor dat de baby zich aan mama of papa kan vastklampen. Twee reflexen die puur bedoeld zijn om te overleven. Maar als baby's in een draagzak dicht bij mama of papa zitten, voelen ze zich veilig. Veilig! De nabijheid kalmeert een baby en bevordert de band met de ouder. Baby's zijn dan rustiger en huilen minder. Ze staan daardoor minder vaak op "alert". Het dragen vermindert dus stress en spanning. De verklaring hiervoor is heel simpel. Als de Moro-reflex wordt geactiveerd, wordt het blauwe licht van de baby intern ingeschakeld en gaat de sirene af!!! Figuurlijk gezien echt als een brandweerkazerne. De noodoproep gaat en alle alarmbellen gaan af, stress! Als dit keer op keer gebeurt, is de baby gewoon te gespannen, voelt hij zich alleen en onzeker. Het kan niet tot rust komen, er is een gebrek aan rustgevende slaap, wat in deze tijd buitengewoon belangrijk is om gezond te groeien! De stresshormonen blijven stijgen en de baby is uit het beschermde omhulsel in de baarmoeder gekomen en in een onbekende en onzekere wereld terechtgekomen. Stel je eens voor! Ook voor een baby is de geboorte stressvol. Het is dus des te belangrijker om de baby ook na de geboorte de beschermde hoes te geven. Mama's en papa's kunnen dit prachtig doen door een baby heel dicht tegen het lichaam van de verzorger te dragen. Als de draagzak perfect is afgesteld, kunt u plotselinge veranderingen in de positie van het lichaam en het hoofd van de baby voorkomen. De angst dat een baby verwend wordt omdat hij gedragen wordt, is volkomen ongegrond. Zonder volledige ouderlijke zorg kan een baby de eerste levensmaanden echter helemaal niet overleven. Ik wil hier niet in detail op ingaan. Als je meer wilt weten, zijn er studies waar je meer te weten kunt komen!

Een voordeel van het gebruik van een brancard is dat je je handen vrij hebt en veel mobieler bent. Stel je voor dat je gaat winkelen. Het is relaxter om je baby in de draagzak te dragen. Zo kun je het winkelwagentje duwen, boodschappen doen en je baby geniet ervan om dicht bij je te zijn in plaats van naar het plafond te staren in de Maxi Cosi. Hij kan knuffelen met mama of papa en je doet dingen die je toch moet doen. Het is ook mogelijk om veel meer met je kind te communiceren. Uw kind ziet de wereld vanuit een ander perspectief en leert elke dag iets nieuws door vele omgevingsimpressies. De emotionele band tussen jou en de baby neemt toe. Zo zijn er speciale jassen voor de herfst en winter waarmee je je baby ook op koelere dagen kunt dragen! Kijk gewoon wat je leuk vindt!

 

Hoe bevordert het dragen de motoriek van je baby?

Het gerucht "DAMAGE BABY'S HOUDING DRAGEN" moet kritisch bekeken worden. De ruggengraat van de baby heeft een natuurlijke ronding. Zelfs in de baarmoeder beweegt de baby en initieert de eerste bewegingen. Dit zorgt voor de eerste spieractiviteiten en is daarmee de juiste weg naar fysiologische beweging. Dit is inclusief balans. In de eerste paar maanden van het leven vormen zich geleidelijk spieren. Als je je baby draagt, neemt hij ook het ritme van je gang waar. Dit traint ook het evenwichtssysteem terwijl de baby compenserende bewegingen oefent. De spieren die zich dan vormen, zorgen voor de ruggengraatvorm van een volwassene. Zorg er daarom voor dat je hem op de juiste manier in de Kokadi draagzak aantrekt. Zo ondersteun je de natuurlijke ontwikkeling van je baby. Een draagzak voorkomt heupschade. Je kindje zit met de benen uit elkaar in de draagzak, de zogenaamde "spread squat position". Zelfs pasgeborenen kunnen verrassend lang in de gehurkte positie zitten en voelen zich daarbij op hun gemak.

 

Korte samenvatting:

Vanaf de geboorte is een baby uitgerust met vroege kinderreacties die bedoeld zijn om te overleven. Sommige hiervan laten hem ZEKER omschrijven als een babyjongen!

De Moro-reflex, die in de tweede fase van de reactie de hechtingsreflex wordt genoemd. Daarnaast de grijpreflex op handen en voeten. Om het bot te zeggen, baby's zijn geen LIEGElingen, maar duidelijk DRAGEN! Het dragen ondersteunt de integratie van de Moro-reflex, de ontwikkeling van basisvertrouwen, perceptie en balans!

 

Kortom, het dragen van baby's is de meest natuurlijke manier om een baby nabijheid en geborgenheid te bieden. Dus pak een Kokadi-brancard, krijg uitgebreid advies van het team en geniet ervan. Nee. JIJ geniet ervan samen! Dit is zo waardevol voor jullie allebei!

Uw Melli van het familieaccount Ergoling

 

PS Bezoek me gerust op https://melaniewunderling.de of op Instagram onder Ergoling! Ik kijk ernaar uit om je te vergezellen op je reis met je kind! Ook beantwoord ik graag alle vragen!