Oppervlakgewicht – wat betekent dat eigenlijk?

Safari is 320 g/m², Marie in Wonderland is 272 g/m² en Dioriet Stars is 225 g/m². Maar wat houdt dat eigenlijk in en wat betekent het voor jou als dragende mama of papa?

We hebben het over het gewicht per oppervlakte-eenheid. Deze wordt gegeven in g/m². Het geeft dus aan hoe zwaar een vierkante meter van een bepaalde stof is.

Het basisgewicht dient als richtlijn voor de "dikte" van een stof. Hoe dikker het doek, hoe hoger het basisgewicht. Nog voordat de term "oppervlaktegewicht" zijn weg vond in de wereld van draagzakken, vroegen ouders van kleine kinderen vaak naar de "brunk geschiktheid" van een draagdoek. Deze "chunk geschiktheid" kan nu worden aangegeven door een numerieke waarde. Veel ouders die kleine kinderen vervoeren geven de voorkeur aan handdoeken met een hoger basisgewicht.

Maar welk basisgewicht is geschikt voor wie?

Het basisgewicht is grofweg in te delen in de niveaus licht - middelzwaar - zeer zwaar.

Minder dan 220 g/m² - Lichtgewicht

Tussen 220 g/m² en 270 g/m² - gemiddeld

Tussen 270 g/m² en 320 g/m² - zwaar

Meer dan 320 g/m² - zeer zwaar

De lichte handdoeken zijn vooral geschikt voor pasgeborenen en de zwaardere handdoeken zijn goed geschikt voor kleine kinderen, maar het omgekeerde is hier niet het geval. Goed geknoopt en aangespannen kan zelfs een zwaar kind optimaal gedragen worden in een lichtere draagdoek. Voor kleine baby's worden vaak lichte en bijzonder zachte handdoeken gebruikt. Maar er is niets mis met het dragen van een kleine baby in een goed aangespannen, zwaardere draagdoek.

Hoe belangrijk is het gewicht per oppervlakte-eenheid voor draagzakken?

Bij draaghulpmiddelen kan het uiterlijk en de persoonlijke smaak naar hartenlust voorop staan.

Wijkt het door u berekende basisgewicht af van onze informatie? Dit kan door de luchtvochtigheid komen, want met name katoen neemt snel vocht op en wordt daardoor sneller “zwaarder”.

Om met gelijkgestemden en andere draagliefhebbers van gedachten te wisselen en shop te praten over basisgewicht, weven en andere binnenkanten, neem een kijkje op onze Facebookgroep.