Wist je dat baby's vaak niet in de luiers gaan? Babydrager of in de Draagdoek omdat ze moeten?

Misschien ken je ook het volgende fenomeen: je baby duwt plotseling in de draagdoek of in de Babydrager duwt zijn beentjes door. Alsof het wil gaan staan.

Ook hier zegt je baby tegen je: "Mama/papa, ik moet plassen!

Ik ben Carina van Carina's kruipblog (Instagram: carinas_krabbelblog_windelfrei) en als enthousiaste luiervrije KOKADIne leg ik je graag uit wat luiervrij betekent en hoe het je kan helpen in je dagelijkse leven met baby.

Als mensen de term luiervrij horen, denken ze aan baby's die helemaal geen luier dragen en waarbij de verzorgers elke uitscheiding stressvol moeten opvangen of opvegen. Of misschien zelfs aan een overdreven trend, een hype die toch niet helpt en de baby's alleen maar onder druk zet. Verkeerd gedacht!

Luiervrij is een natuurlijke vorm van babyverzorging. De baby geeft een signaal voordat hij moet plassen en wordt dan "vastgehouden" door de verzorger. Vasthouden betekent dat de baby in een ondersteunde en comfortabele houding wordt gelegd waarin hij of zij kan ontspannen en zich buiten de luier kan ontlasten in een potje/toilet/wastafel of iets dergelijks.

Ja, luiervrije baby's dragen luiers, ook al doet de term al snel anders vermoeden. Luiervrij betekent communicatie. Luiers zijn toegestaan, maar dienen meer als back-up.

Luiervrij heeft verschillende namen: Eliminatie Communicatie, Topffit en Potty Teamwork zijn maar een paar voorbeelden.

Voor onze baby's is luiervrij de normaalste zaak van de wereld en ze verwachten niets anders.

Het is zo normaal voor ze dat ze er in de baarmoeder al voor oefenen. Ze worden onrustig kort voordat ze moeten uitscheiden, schoppen even en scheiden dan pas uit, zwemmend in het vruchtwater. Fascinerend, nietwaar? En waarom dit allemaal? Misschien kunnen deze argumenten je overtuigen om luiervrij een kans te geven. Luiervrij heeft veel voordelen. Luiervrij is DE hulp bij kolieken van drie maanden.

Deze komen bijna nooit voor bij luiervrije baby's. De nachten kunnen gemakkelijker worden gemaakt. Weet je hoe je baby altijd wakker wordt tussen 3:00 en 4:00 's ochtends en dan begint te feesten? De nieren beginnen op dat moment te werken en de blaas vult zich. De druk van de blaas maakt de kleine wakker. (Je kunt meer te weten komen over luiervrij 's nachts op mijn Instagram account).

Bovendien creëert deze intense vorm van communicatie een sterke band tussen baby en mama. Omdat de baby zich in alles begrepen voelt (hij signaleert en reageert gevoelig), worden de hersengebieden getraind en nieuwe netwerken gecreëerd.

Zo worden baby's echt slim! Het zelfvertrouwen en gevoel van eigenwaarde van je baby worden versterkt. En luiervrij produceert geen afval. Ter vergelijking: een volledig geluierd kind produceert ongeveer 1 ton wegwerpluierafval in een luierperiode van 3 jaar. Dit afval kan niet worden gerecycled.

Je kunt luiervrij beginnen vanaf de geboorte.

Maar je kunt ook later beginnen. In het ideale geval binnen de eerste 3-4 levensmaanden. Dit is de periode waarin baby's een sterk signaal afgeven. Ze laten niet zomaar los, want dat komt niet overeen met hun oorspronkelijke programma. Baby's hebben controle over hun sluitspieren.

Natuurlijk niet op de manier waarop wij volwassenen dat doen, maar het is er wel. Als hier niet op wordt ingegrepen, past de baby zich aan en accepteert hij de luier als toilet en geeft hij geen signalen meer. De sluitspier wordt niet langer gebruikt en gevoeld.

Je kunt er ook later mee beginnen - het is nooit te laat! Het kan dan echter moeilijker worden.

Signalen? Hoe moet het eruit zien?

Ik beschreef in het begin al twee signalen: je baby wil niet in de Babydrager of in de Draagdoek Dit kunnen signalen zijn dat je baby naar het toilet moet. Baby's geven vooral signalen af als ze gedragen worden.

De reden is simpel: baby's willen zichzelf of hun verzorgers niet volproppen.

Baby's geven ook signalen met gezichtsuitdrukkingen en geluiden. Observeer je baby, klinken deze signalen bekend?

Je baby maakt een O-mond, slaat met zijn vuist in de richting van je kruis, krabt aan zijn dij / billen wordt plots onrustig / kribbig / schopt is net actief en wordt plots stil, staart in de ruimte wil zich uit je arm wurmen, maar als hij niet meer in je arm ligt, huilt hij, enz. dan moet je baby zeker naar het toilet.

Elke baby signaleert op zijn eigen karakteristieke manier. De kleintjes zijn heel bekwaam, nietwaar? Dragen ondersteunt de praktijk van luiervrij perfect.

Door de intensieve nabijheid voel je sneller aan wat de baby nodig heeft en word je gevoelig voor precies die signalen.

En wat was dat over hersenrijping?

Er is een onderzoek dat zegt dat kinderen niet eerder dan 2-3 jaar droog kunnen zijn.

In dit onderzoek werden alleen volledig in doeken gewikkelde baby's en peuters meegenomen.

Voor mij is het absoluut begrijpelijk dat volledig geluierde kinderen een andere beginsituatie hebben dan luiervrije kinderen en er is een bepaalde volwassenheid voor nodig om opnieuw te leren wat niet is aangeleerd. En hier is het belangrijk om rekening te houden met de beginsituatie en geen druk uit te oefenen.

Terug naar het onderzoek: het maakt het moeilijk om voor iedereen een uitspraak te doen als alleen volledig geluierde kinderen zijn onderzocht.

Maar er zijn ook (niet-Europese) onderzoeken naar luiervrij. Er is al een Europees langetermijnonderzoek naar luiervrij uitgevoerd en ingediend bij Paper.

Nieuwsgierig?

Als deze vorm van babyverzorging je nieuwsgierig heeft gemaakt, ben je van harte welkom om me te bezoeken op Instagram windelfrei_mamasein, door mijn luiervrije tips te bladeren en al je vragen te stellen.